Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tommy fick ut 110 000 kronor – efter sin sjukskrivning

Det går att få ut den extra AGS-ersättningen utöver sjukpenningen retroaktivt om du missat att ansöka om den. För byggnadsarbetaren Tommy resulterade det i över 110 000 kronor retroaktivt efter flera år av halvtidssjukskrivning. 
– Minst sagt välkomna pengar, säger han.

Tommy är i dag i 50-årsåldern. För ungefär 15 år sedan hade han en provanställning på ett maskinuthyrningsföretag, där han arbetade med service på maskiner. Han mådde dåligt under lång tid och plötsligt gick han ”in i väggen” och slutade tvärt.
– Jag mådde så dåligt och en dag gick jag bara därifrån. Jag ville bara sova, berättar han.

Efter en lång tids sjukskrivning fick han ett halvtidsjobb som optikerassistent och han blev halvtid förtidspensionerad. För ungefär fyra år sedan blev han uppsagd och arbetslös.
– Då gick jag till facket för att få råd och det var på Byggnads som man upptäckte att jag missat den extra ersättningen från AGS-försäkringen. Jag fick hjälp att ansöka om pengarna och när de kom retroaktivt blev det drygt 110 000 kronor. Det var minst sagt välkomna pengar eftersom jag då var arbetslös, säger Tommy.
Har du rätt till extra ersättning? Läs mer här

Rätt för alla med kollektivavtal
Enligt avtalsgruppsjukförsäkringen AGS har man rätt till en extra ersättning utöver den allmänna sjukpenningen vid längre sjukskrivning. Det handlar om ett påslag på cirka tio procent av den normala lönen som kan läggas på den allmänna sjukpenningen från dag 15 av en sjukskrivning. Alla som arbetar under kollektivavtal kan ha rätt till det påslaget. Det bygger på en försäkringspremie som alla är med och betalar, men till skillnad från den vanliga sjukpenningen krävs det att man själv ansöker om tillägget för att det ska betalas ut.

Vid lång sjukskrivning kan det bli fråga om stora belopp. Den som missar att ta ut pengarna går också miste om en del avsättningar för framtida pension, vilket gör det än viktigare att ha koll. I Tommys fall blev det alltså fråga om mycket pengar som han så när hade gått miste om.
– Jag tackar facket för det.
Har du också missat extrapengarna? Läs mer här

Tillvaron rullar på
Som ytterligare glädjeämne i det allmänna eländet fick Tommy retroaktiva AGB-pengar som han hade rätt till efter fyllda 40 år. Dom hade han också missat att söka. Det gav ett välkommet tillskott på 14 600 kronor på hans halvtid.

Numera har Tommy ett halvtidsjobb som något av en allt i allo på ett fastighetsbolag.
– Tillvaron rullar på. Jag fungerar som fastighetsskötare och är med och bygger om lokaler för uthyrning. Jag arbetar halvtid eftersom att jag inte tror att jag mäktar med mera, säger Tommy.

 

 

Avtalsförsäkringar

- en enkel anmälan kan ge dig extra pengar!

Avtalsförsäkringar kan ge lite extra när du är borta från jobbet. Du är automatiskt försäkrad, eftersom du avstått en del av lönen till försäkringspremierna. För att få ersättning måste det finnas kollektivavtal på arbetsplatsen. Glöm inte att du själv måste anmäla för att få ersättning.

Anmäl dig här