Anita Westerback, försäkringsansvarig vid IF Metalls verkstadsklubb

Anita Westerback, försäkringsansvarig vid IF Metalls verkstadsklubb

Kolla: Har du extra pengar att hämta – utöver sjukpenningen?

Har du varit sjuk i mer än 14 dagar? Då har du möjlighet att få ytterligare tio procent i dagsersättning på sjukpenningen – om du är medlem i LO.
– Mindre arbetsplatser utan egna fackklubbar missar ofta den här försäkringen, säger Anita Westerback, försäkringsansvarig vid IF Metalls verkstadsklubb i Småland.

Du vet väl att du som LO-medlem har möjligheten att få cirka tio procent extra på din sjukpenning via avtalsgruppsjukförsäkringen AGS? De extra pengarna kan betalas ut när du är sjukskriven mer än 14 dagar – men du måste själv ha koll och ansöka om dem. Alla har inte koll på detta och allt för många missar därför det lilla extra – och ofta välbehövliga – tillskottet i kassan.
Har du varit sjuk i mer än 14 dagar? Läs mer om försäkringen här

Avtalsförsäkringen gäller anställda vid arbetsplatser där det finns kollektivavtal och den är ett starkt argument för att faktiskt få till ett kollektivavtal på arbetsplatser där sådana inte ännu tecknats. Som privat eller kollektivt anställd kan du ha rätt till ersättning från dag 15 – och om du är du sjuk i flera perioder får du räkna ihop dessa, om det inte går mer än fem dagar mellan dem. Det finns också möjlighet att ansöka i efterhand om du har missat att anmäla vid tidigare sjukskrivningar.

”Alla utnyttjar möjligheten”
På gjuteriföretaget Ljunghäll AB i Småland har facket och arbetsgivaren en smått unik överenskommelse med rutiner som gör att man hela tiden följer upp alla sjukskrivna LO-anslutna medarbetare och informerar om möjligheterna till extra sjukersättning. Ljunghäll ligger norr om Vimmerby i Småland och i gjuteriföretaget arbetar 350 kollektivanställda LO-medlemmar.
– I praktiken utnyttjar alla våra medlemmar möjligheten att få extra pengar när de är hemma med sjukpenning en längre tid, säger Anita Westerback, försäkringsansvarig vid IF Metalls verkstadsklubb.
Vill du också utnyttja möjligheten att få mer pengar när du är sjuk? Läs mer

Hon menar att kunskapen och informationen ofta finns på arbetsplatser som har fungerande klubbar, men kan brista på mindre arbetsplatser som saknar egen fackklubb.
– Det är synd, för den här försäkringen är en jättebra grej som alla kan utnyttja och har rätt till eftersom att man varit med och betalat för den. Försäkringen kan göra skillnaden mellan att lyckas hålla näsan ovanför vattenytan istället för att ha den under, särskilt vid längre sjukskrivningar. Men man måste själv ha koll på det hela, säger hon.

Vill göra medlemmarna medvetna
Avtalsgruppsjukförsäkringen AGS har funnits i många år – och ändå är den inte känd för alla. LO Facket försäkrar driver just nu en informationskampanj för att göra alla medvetna om möjligheten att få extra pengar vid sjukskrivningar över 14 dagar. En ansökan kan göras från dag 15 och möjligheten till extra ersättning utreds då genom en samkörning mellan AFA Försäkring och Försäkringskassan.
Läs mer och gör din ansökan här

 

Avtalsförsäkringar

- en enkel anmälan kan ge dig extra pengar!

Avtalsförsäkringar kan ge lite extra när du är borta från jobbet. Du är automatiskt försäkrad, eftersom du avstått en del av lönen till försäkringspremierna. För att få ersättning måste det finnas kollektivavtal på arbetsplatsen. Glöm inte att du själv måste anmäla för att få ersättning.

Anmäl dig här