”Bekymret är att många inte vet att försäkringen finns”

Utöver den allmänna sjukpenningen är det viktigt att ansöka om de pengar man kan ha rätt till enligt avtalsgruppsjukförsäkringen AGS – särskilt om man har sjukpenning under lång tid. Risken är annars att en del avsättningar till framtida pension missas.

Renée Andersson, utredare vid Enheten för avtalsfrågor inom LO, och Magnus Furbring, ombudsman på samma enhet, är angelägna om att göra klart att många kan ha mer att förlora än bara just den extra ersättningen under själva sjukskrivningen.

Det handlar om det påslag om cirka tio procent av den normala lönen som kan läggas på den allmänna sjukpenningen från dag 15 av en sjukskrivning. Alla som arbetar under kollektivavtal kan ha rätt till påslaget eftersom att det bygger på en försäkringspremie som alla är med och betalar, men det krävs att du själv ansöker om tillägget för att det ska betalas ut. 
Har du varit sjuk under en längre tid? Läs mer här

Missar avsättningar
Vid sjukskrivning mer än 14 dagar, då den dagliga ersättningen börjar betalas av sjukförsäkringen, står arbetsgivaren inte längre för lönen och gör därför heller inte avsättningar till tjänstepensionen. Detta görs automatiskt i den allmänna försäkringen när du har sjukpenning, men inte för den extra ersättningen från AGS-försäkringen – förutsatt att du inte har ansökt om att få just dessa försäkringspengar.

Inte nog med att du kan missa cirka tio procent av din inkomst under sjukskrivningen, du kan också riskera att förlora en del av dina framtida pensionspengar.
Skicka in din ansökan här

Att detta inte sker med automatik förklarar Renée Andersson så här:
– AFA Försäkring, som betalar ut ersättningen, har inte något individregister och det görs därför inte någon automatisk rapportering dit när man har sjukpenning. Därför måste man själv höra av sig. Särskilt viktigt är det att utnyttja den här försäkringen vid så lång sjukskrivning att det blir aktuellt med sjukersättning, det som tidigare var förtidspension. Då kan man också få en extra ersättning om cirka 15 procent, allt för att summan av den allmänna försäkringen och ersättningarna enligt AGS ska nå upp till 85 procent av tidigare lön.

Många är ovetande
Enligt Magnus Furbring är det egentligen ganska enkelt med AGS.
– Det krävs bara en tids anställning och att man uppbär sjukpenning, men det krävs en egen ansökan om pengarna. Bekymret är att många människor inte vet att försäkringen finns och att den betalar premien till tjänstepensionen som arbetsgivaren inte står för. Missad ersättning kan alltså få stor betydelse för den framtida pensionen, säger han.
Här läser du mer om ersättningen

 

Avtalsförsäkringar

- en enkel anmälan kan ge dig extra pengar!

Avtalsförsäkringar kan ge lite extra när du är borta från jobbet. Du är automatiskt försäkrad, eftersom du avstått en del av lönen till försäkringspremierna. För att få ersättning måste det finnas kollektivavtal på arbetsplatsen. Glöm inte att du själv måste anmäla för att få ersättning.

Anmäl dig här