Ann-Charlott var sjukskriven ett halvår: ”Försäkringen gav välkomna pengar”

Ann-Charlott Hilding halkade i duschen och slog sig så svårt att hon blev sjukskriven i ett halvår. Den extra avtalsförsäkringen gjorde att hon trots allt fick ut motsvarande nära 90 procent av sin inkomst under sjukdomstiden.
– Det betydde jättemycket för mig, säger hon.

Ann-Charlott är 57 år och bor i en villa i Anderstorp i Småland. Hon är gift och har två vuxna barn. Hon arbetar sedan många år med montering och packning vid ett företag som tillverkar fordonskomponenter, bland annat metallkomponenter till en stor lastbilstillverkare. På halvtid arbetar hon fackligt.
Har du varit sjuk under en längre tid? Så här kan du få extra pengar

För ett par år sedan ramlade hon i duschen och slog sig illa i både rygg och nacke.
– Bland annat tappade jag känseln från bröstkorgen och ned till knäna. Det var vila, träning, sjukgymnastik och värktabletter som gällde. Jag blev hemma från jobbet i ett halvår, säger hon.

Fick 90 procent av vanliga inkomsten
Ann-Charlott kände till försäkringen som hon har enligt kollektivavtalet, med möjlighet att efter 14 dagars sjukskrivning få tio procent extra utöver sjukpenningen.
– Jag ansökte förstås genast. Därtill fick jag efter 90 dagars sjukskrivning en engångssumma från sjukdelen i sjuk- och efterlevandeförsäkringen. Sammantaget fick jag under min sjukskrivning nästan 90 procent av min vanliga inkomst. Det var välbehövligt, för det är ju dessutom högre skatt på sjukpenningen än på vanlig lön.
Vill du veta mer om försäkringen? Klicka här

Det Ann-Charlott var väl införstådd med – men som alltför många sjukskrivna missar – är att alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal kan ha rätt till cirka tio procent på sjukpenningen extra via AGS. Den ersättningen kan betalas ut när man är sjukskriven mer än 14 dagar – men man måste själv ha koll och ansöka om det lilla extra och ofta välbehövliga tillskottet.

Den här avtalsförsäkringen gäller anställda vid arbetsplatser där det finns kollektivavtal. Den är därför ett starkt argument för att faktiskt få till kollektivavtal på arbetsplatser där sådana inte tecknats. Man blir automatiskt försäkrad och avstår en del av lönen till försäkringspremierna.
Läs mer om hur det fungerar här

Måste anmäla sig själv
Det är dock viktigt att veta att man själv måste anmäla sig för att få den extra ersättningen. Som privat eller kollektivt anställd kan du ha rätt till ersättning från dag 15. Är du sjuk i flera perioder får du räkna ihop dessa sjukdomsperioder om det inte går mer än fem dagar mellan dem. Det finns också möjlighet att ansöka i efterhand om man missat att anmäla vid tidigare sjukskrivningar.

Slutet blev trots allt ganska gott för Ann-Charlott efter det olyckliga fallet i duschen. Nu är hon återställd och kan förutom jobbet återigen ägna sig åt sin hobby: vikingakläder och levande rollspel.

 

Avtalsförsäkringar

- en enkel anmälan kan ge dig extra pengar!

Avtalsförsäkringar kan ge lite extra när du är borta från jobbet. Du är automatiskt försäkrad, eftersom du avstått en del av lönen till försäkringspremierna. För att få ersättning måste det finnas kollektivavtal på arbetsplatsen. Glöm inte att du själv måste anmäla för att få ersättning.

Anmäl dig här